Ljummen potatissallad med sparris och tomat


IMG_6641

Hej på er!

Det har varit fullt upp i helgen här med födelsedagsfiranden för de två största barnen så allt har gått i ett : ) I lördags hade vi lite släkt på besök och vi åt en god lunch innan det var dags för fika.

Jag tycker som ni vet om att göra mycket från grunden och potatissallad som vi bjöd på till lunchen är ett typiskt exempel där det är 1000 gånger godare att servera än hemgjord än färdig från plastburk. Du kan smaksätta som du vill, välja fetthalt på produkterna och tillsätta både grönsaker och annat för att liva upp den. En perfekt mat nu inför vår och sommar! Här hittar du lite tips på hur du kan göra en god potatissallad, en fransk variant och en krämigare sådan.

En ny variant får jag förstås uppdatera med och den här gången blir det en ljummen potatissallad. Jag hade mandelpotatis hemma så jag använde den men vanlig potatis, eller gärna färskpotatis mot sommaren, går fint! Jag hade lite lök, körsbärstomater och lätt förvällda sparrisar i salladen och så strösslade jag över rostade solroskärnor på slutet. Toppengott!

Servera med valfritt tillbehör och gärna en god sås.

Ljummen potatissallad (4-6 personer)

800 gram potatis (jag hade skalet kvar på min)
2 buntar färsk sparris
250 gram körsbärstomater
Ca 10 cm purjolök
0,5-1 dl solroskärnor
3 msk olivolja
2 msk pressad lime
Torkad dragon
Olja till att rosta potatisen

Gör såhär;

Skala potatisen om du vill, eller skrubba den. Dela i lagom stora bitar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olja och strö lite salt över potatisen. Rosta i ca 30-40 minuter i 200 graders värme beroende på hur stora potatisbitar du har.

Blanda olivolja med pressad lime och lite dragon. Strimla löken tunt, dela tomaterna och rosta solroskärnorna i torr panna. Koka upp vatten och koka sparrisen så att den blir färdig, det är dock gott med lite tuggmotstånd. (jag delade min sparris i tre delar)

Ta ut potatisen från ugnen, låt svalna ett par minuter och rör ner sparris, tomater, lök och olivoljeblandningen, vänd om försiktigt. Strö över solroskärnor.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.