Knapriga kanel- och kolakakor – fyll fikakorgen!


IMG_1758

God morgon på er!

Har precis ätit frukost och barnen leker för tillfället fint tillsammans så jag passar på att försöka få iväg det här inlägget. Med en 2-åring och en 4-åring – båda med starka viljor – får man liksom passa på så fort det är lugnt, det kan ändras väldigt snabbt ; )

De här kakorna bakade jag för några veckor sedan men har inte hunnit lägga upp dem på bloggen förrän. Det är faktiskt ett experiment som gick fel men som blev himla bra, ibland har man tur. : ) Jag satt och googlade efter recept på kex och sprang på ett recept som lät gott. Som vanligt ändrade jag lite för att få min egen twist på det hela och när jag var färdig blev det ett helt annat recept och ett helt annat slutresultat. Dock älskar barnen dessa (och ja, de blev väääldigt goda) så summan av kardemumman är att det blev ett väldigt lyckats experiment trots allt.

Dessa läckra kakor påminner till smaken om klassiska kolasnitt men jag tillsatte även kanel som gav en jättefin smak. Några kex är det inte, men riktigt smaskiga kakor däremot. De är väldigt lättbakade och passar perfekt till fikakorgen inför kommande picknickar i gröngräset.

Kanel-och kolakakor

100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk kanel
0,5 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2-2,5 dl vetemjöl

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg och låt den vila i kylen (inlindad i plastfolie) i ca 10-20 minuter. Rulla den till en slät rulle och skär i ca 20 bitar.
Lägg dem glest på plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på plåt och servera sedan torrt.

IMG_1710

Blanda samman alla ingredienser i en bunke och slå in i plastfolie. Låt vila i kylen i ca 10-20 minuter. Rulla till en rulle, skär i skivor och lägg glest på plåt.

IMG_1718

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter och låt dem svalna på plåten. Förvara torrt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.