Kanelbullar LCHF – saftiga och goda! 2


IMG_8036

Hej, hallå och god kväll!

Hoppas att ni har det bra allihop! Jag grejar i köket för fullt – barnen önskade jordgubbskräm till frukost imorgon så den är färdigkokt, frallor bakas till mig och maken och så blev det en sats kanelbullar!

Imorgon är det ”Kanelbullens dag”, det visste du kanske? Jag är egentligen inte mycket för såna speciella dagar men som matbloggerska får jag allt se till att hänga med lite så självklart blir det kanelbullerecept här!

Receptet jag bjuder på nedan är kanelbullar i LCHF-variant, men vill du baka vanliga bullar finns ett kanonrecept här.

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte brukar vara speciellt förtjust i LCHF-bakverk… Jag har slängt muffinssmeter och haft mig som bara smakat konstigt men några favoriter har jag allt! Kanske har du spanat in min chokladfondant, eller varför inte min supergoda vaniljpannacotta? Alla är de LCHF-vänliga.

Imorgon väntar bakverk som INTE är LCHF, men nu fokuserar vi på dessa små bullar!

Bullarna är saftiga och med god kanel- och kardemummatouch. Smeten är ganska kladdig, det är i sin ordning, så det krävs lite tålamod och ”pill” för att få ut smeten, och få den rullad. Men ge det en chans, det blir bra bullar!

När man bakar enligt LCHF kan det skilja en del mellan produkter och märken. Det mandelmjöl jag använder kommer från Sellton och kokosnötsmjölet kommer från Aman Prana. Det kan vara att ditt mjöl suger upp vätska på annat sätt om du har ett annat märke, men prova dig fram! Den som lever får se! : )

LCHF-kanelbullar (ca 10-12 st)

5 msk sötning (jag hade ICA´s stevia strö)
4 hela ägg
1 dl mjölk (fetast möjliga)
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 krm vaniljpulver
1 tsk kardemumma
2,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Fyllning

100 gram riktigt mjukt smör
2 msk kanel
1 krm vaniljpulver
1,5 msk sötning

Hackade nötter till topping

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde inte varmluft.

Vispa ägg och sötning riktigt luftigt och poröst med hjälp av elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner i äggsmeten. Tillsätt mjölken och rör om. Låt smeten svälla i ca 10 minuter.

Olja in två bakplåtspapper och lägg smeten på det ena. Lägg över det andra med oljade sidan neråt och kavla/pressa ut till en jämn rektangel. Gör inte degen för tunn, då går den lätt  sönder. Dra av det översta pappret och låt smeten vila i ca 5 minuter.

Blanda ihop fyllningen. Jag körde mitt smör i micron några sekunder, om det är för hårt kommer det att ta sönder den ganska känsliga degen. Bred försiktigt ut och rulla sedan ihop. Det kan vara trixigt att forma den till en rulle men hjälp till med fingrar och eventuellt en kniv.

Skär degen i ca 3 cm stora bitar och platta till dem något. Lägg över i bullformar och strö över hackade nötter. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Kanelbullar LCHF – saftiga och goda!