Torkade och inlagda tomater med vitlök, chili och rosmarin!


IMG_9149

Hej hej!

Idag kan jag inte skriva att regnet öser ner för idag är det tvärtom, solen skiner och det är en underbar dag! Jag har ägnat förmiddagen åt en hel massa skolarbete och svänger inom här innan det är dags att fortsätta igen.

Som ni vet är det snart jul (ja det närmar sig) och min hjärna har gått på högvarv i flera veckor : ) Jag vill laga mat, baka, göra julgodis och pynta – nu nu nu – det är ju så mysigt! Jag får dock hålla mig lite grann med pynt och grejer men något jag redan börjat experimentera med är lite hemgjord julklappar.

Ni som följer mig på Facebook (det gör du väl?) har kanske spanat in den bild på tomater jag la upp för några dagar sedan? Det var ett litet smakprov på det jag ska bjuda er på nu.

Jag har torkat tomater under ett tunt salt-och sockertäcke och det har sedan marinerats/lagts in i en lag med olivolja, vitlök, chili och färsk rosmarin. De har dragit några dagar och nu doftar det gott varje gång jag öppnar burken i kylen!

Det är inte alls svårt att göra och är kanon att göra såväl som till sig själv som en julklapp eller gå-bort-present. Tomaterna håller några månader om den förvaras kylskåp och oljan alltid täcker dem. Låt dem gärna dra i lagen ett par dagar innan du äter dem.

Man kan egentligen smaksätta det hela med vad man vill. Kanske lite rivet citronskal? Andra örter? Mer chili? Prova dig fram!

Tomaterna ska vara torra men inte hårda. Prova dig fram med torkningen och känn på dem ibland.

Jag har exempelvis använt mina tomater i en gryta. Jag hackade dem fint och tillsatte dem i en gräddsås jag serverade ihop med kyckling, supergott! Jag hackade även ner en av de inlagda vitlöksklyftorna som legat med tomaterna. Använd i såsen, grytor, röror eller dressingar.

Torkade och inlagda tomater

800 gram urkärnade tomater (använd de sorter/färger du önskar, eller blanda)
2 msk salt
3 msk strösocker
Olivolja så att det täcker
4-5 vitlöksklyftor
Färsk chili
Färska örter

Gör såhär;

Skölj tomaterna noga och dela dem. Kärna ur dem och gör ett snitt över skinnet med en vass kniv. Lägg dem med skinnet uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över salt och socker så att de får ett tunt täcke över sig.

Sätt ugnen på 75 grader, varmluft, och torka tomaterna i ca 3 timmar. Vänd dem efter halva tiden och låt de sedan stå kvar i ugnen över natten, gärna med luckan på glänt.

Titta till tomaterna. Om de inte torkat än kan du sätta in dem i ett par timmar till och hålla koll på dem. Hur länge de behöver torka är väldigt olika beroende på vilken ugn du använder. De ska vara lite sega och absolut inte hårda.

Smaksätt som du vill! Varva tomaterna med vitlök, örter, chili och andra ingredienser. Häll på olivolja så att det täcker och förvara i kyl.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.