Toast Skagen – en riktig klassiker till förrätt! 2


IMG_0703

God fortsättning vänner,

Hade ni alla en härlig nyårsafton igår? Hoppas det! Här umgicks vi med makens bröder och respektive och våra barn hela dagen och hade det jättemysigt!

Vi åt fantastiskt god mat och vid tolvslaget var vi så mätta att vi inte varken orkade plocka fram godis, chips eller ost och kex som fanns förberett. Vi skålade i god champagne vid tolvslaget och tittade på superfina fyrverkerier, en jättemysig kväll!

Självklart måste ni få ta del av allt vi åt till middag. Efterrätten var spikad sedan ganska länge och receptet finns här, denna chokladterrin med vaniljkräm och hallon är ”to die for”! Ljuvligt god!

Förrätten däremot är en riktig klassiker, fast jag har inte gjort den själv tidigare – Toast Skagen! Jag valde att göra röran från grunden men om du vill ta en genväg använder du en färdig majonnäs, men du ska veta att det är väldigt enkelt att göra sin egen! Ingredienserna får gärna ha samma temperatur, det minskar risken att majonnäsen skär sig. Egentligen är jag inte så förtjust i majonnäs så därför vände jag ner creme fraiche i min röra, det gjorde den lite friskare i smaken. Vissa vill gärna ha lite riven pepparrot i sin Skagenröra men det skippade vi! Räkor, citron och dill fanns dock självklart med i röran.

Jag stekte mina brödskivor i smör, det blir härligt frasigt! Att rosta dem i brödrost går förstås också fint. Garnera gärna med räkor, citron och en dillkvist. En liten klick löjrom kan också vara gott! Barnen åt tidigare eftersom att de brukar somna tidigt men de fick smaka de också. Vi drack ett glas champagne till toasten.

Vi serverade den röra som blev över till frukostsmörgåsen idag, lyxigt värre! ; )

Skagenröra från grunden (6 personer)

Majonnäsen

2 äggulor
1/2 msk fransk senap
1/2 msk vitvinsvinäger
2 1/2 dl rapsolja (jag väljer en som är ganska neutral)
0,5 krm peppar
0,5 krm salt

Övriga ingredienser

2 kg räkor (oskalad vikt)
1,5 dl creme fraiche
1 dl finhackad, färsk dill
1-2 msk färskpressad citronsaft
Salt och peppar

Citron, dill, räkor och eventuellt löjrom till garnering

Gör såhär;

Vispa ihop äggulor med vinäger och senap. Använd en elvisp för att vispa ihop majonnäsen. Tillsätt oljan droppvis, och därefter i en tunn stråle – vispa hela tiden så att det går ihop till du får en tjock och krämig majonnäs. Smaksätt med lite salt och peppar.

Skala räkorna. Hacka knappt hälften av dem grovt. Blanda ner creme fraiche, citron och dill i majonnäsen. Rör därefter försiktigt ner de hackade räkorna och avsluta med att röra de resterande hela räkorna. (spara gärna några till servering). Smaka av röran med mer salt och peppar, eller kanske lite mer dill och citron.

Servera på bröd.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Toast Skagen – en riktig klassiker till förrätt!