Hej på er allihop,
Imorgon åker jag till Stockholm för att i helgen besöka en mässa – Acadermia (hud-och skönhetsmässa) vilket ska bli jätteroligt! Jag ska även passa på att träffa en vän och min bror och tågresan härifrån Skåne ska jag ägna åt plugg och åter plugg – jag har att göra! : ) Har du några planer för helgen?
Jag tänkte att jag skulle ge ert ett kanonrecept på goda inlagda vitlöksklyftor! Dessa är jättegoda att äta som de är till mat, att hacka ner i en sås eller använda oljan till dressingar osv. De är också väldigt trevliga som present!
Jag har smaksatt min olja med röd och grön chili samt lite färska kryddor. Här kan du ”go bananas”! Smaksätt med vad du vill. Pepparkorn, chili, örter – ta och stoppa ner den ”favoritsmak”! Mängden kryddor är egentligen inte så noga, det viktigaste är att oljan alltid täcker vitlöksklyftorna.
Jag förkokar mina vitlöksklyftor en kort stund. Detta gör att de mjuknar något men ändå har en fast kärna och smaken blir inte så ”frän”. Man kan dock göra precis som man själv vill.
Inlagda vitlöksklyftor
30 st vitlöksklyftor (eller mer eller mindre, det beror på hur stor sats du vill göra)
En god olja
Färsk chili
Färska örter
Pepparkorn
Salt
Gör såhär;
Koka upp vatten i en kastrull. Dela vitlöksklyftorna från varandra men skala dem inte. Lägg ner dem hela och oskalade i det kokande vattnet och koka i 2-3 minuter. Ta upp och låt svalna. Tryck ut vitlöken från sitt skal och lägg i en glasburk, den får gärna hinna svalna. Strimla chili, riv örter, plocka fram peppar mm – ner med allt i skålen och rör om! Häll på olja så att den täcker allt och sätt på lock. Förvara i kylskåp.
Inlagd vitlök är ju bara såå gott! Brukar ha det på pizza 😉
Inlagd vitlök är mycket gott! Men jag skulle rekommendera att koka dem i vinäger och/eller använda tryckkokare för att minimera risken för botulism.
För att döda sporerna krävs en temperatur på 121 grader, eller för att de inte ska kunna växa ett pH under 4,5.
Nyttiga länkar: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-och-parasiter1/bakterier/clostridium-botulinum
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=52583.0
https://sv.wikipedia.org/wiki/Botulism
Tack! Ska testa imorn!😊❣