Hög och luftig tårtbotten! 6


IMG_1865

Hej på er allihop,

Idag har det varit  dags för dottern att ha sitt efterlängtade kalas med sina kompisar och vi har bakat tårta. Dottern har själv varit med och bestämt smaker och det verkade som att den blev uppskattad.

Grunden till en god tårta är förstås ett recept på bra tårtbottnar! Självfallet kan du använda dig av en färdigköpt variant men ibland är det riktigt kul att göra något själv från grunden.

Receptet nedan ger ett bra recept på basbottnar, en luftig och rätt hög botten med mild vaniljsmak. Om du vill ha chokladbottnar går det fint att röra ner någon matsked kakao eller två i smeten.

Vanligtvis när man bakar mjuka kakor brukar man ju bröa formen med exempelvis ströbröd, kokosflingor eller mannagryn med här häller jag bara smeten direkt i den smorda formen, det ger kakan en slät yta och det är toppenbra att spackla på, inte ströbröd i frostingen inte! : )

Något jag rekommenderar är att du bakar tårtbottnen någon dag i förväg och fryser den först. När du sedan tinar den är den mycket lättare att dela än om den är nybakad. Men lika god oavsett vilket.

Fyll bottnarna med dina favoritfyllningar och kalasa på!

4 st ägg (rumstempererade)
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
0,75 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde inte varmluft.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sikta ner i äggblandningen. Vänd varsamt om tills allt blandats ordentligt, tänk på att inte röra hårt utan vänd om så att du behåller så mycket luft som möjligt. Häll smeten i en smord springform och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Öppna in ugnen för mycket under gräddningstiden och känn efter med sticka mot slutet för att se att den är torr. Ta ut och låt svalna.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 tankar om “Hög och luftig tårtbotten!