Kalljästa frukostfrallor med chiafrön – surdegskänsla deluxe! 3


bröd

God morgon!

La på morgonen ut en bild på dessa frukostbullar på Facebook och tänkte att det kanske inte fanns så stort intresse av dessa riktigt så tidigt på morgonen men det kom snart över 150 likes så nu har jag skickat barnen att leka med lego en stund så att jag kan skriva ner receptet fortare än kvickt! : ) Så för er som väntat på receptet under timmen jag var iväg från Facebook, ursäkta – men här har ni hela receptet!

Dessa härliga bröd har en god surdegskänsla, lite sega och med mycket smak. De kalljäses över natten och bakas hastigt ut på morgonen. Smaksätt med vad du vill – rivna morötter, frön, toppa med ost! Jag har chiafrön i och på, jättegott!

Kalljästa bullar (8 st)

12 gram färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 nypa salt
2 msk ljus sirap
9 dl vetemjöl

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke, häll över vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, sirap och eventuella frön/morötter osv. Rör ner mjölet, det blir en ganska kletig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natten, min stod i 10 timmar men mellan 7-10 brukar gå fint.

Sätt ugnen på 250 grader på morgonen. Häll upp den kladdiga degen på ett mjölat bakbord. Vänd den inte utan försök forma till en rektangel genom att dra i den. Vik sedan den på längden och skär i ca 8 bitar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, toppa med valfri topping och sätt in i ugnen när den blivit varm.

Låt dem vara inne i 250 grader i ca 5 minuter, sänk därefter värmen till 200 grader och grädda i ca 10 minuter till. Ta ut och låt svalna lite på galler. Njut!

 

 

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Kalljästa frukostfrallor med chiafrön – surdegskänsla deluxe!