Fyllda kuvertbröd med soltorkade tomater, färskost och citron!


IMG_5350

God förmiddag på er allihop!

Imorgon är det nyårsafton, mysigt! Har du några speciella planer? Här blir det ganska lugnt med god mat, god dricka och champagne ute vid tolvslaget.

Igår hade vi vänner på besök och som vanligt brukar jag försöka att testa en massa nya saker när vi har gäster, ett perfekt tillfälle för att få feedback!

Till middagen igår bakade jag små kuvertbröd, perfekta att servera som tillbehör till nyårsmiddagen. Jag fyllde mina bröd med en blandning av färskost, soltorkade tomater, citron och persilja – jättegott!

Jag gjorde mina  bullar som vaniljbullar, kavlade ut plattor där jag la fyllningen, nöp ihop och vände upp och ner och la sedan i muffinsplåt. Om man istället vill göra dem som kanelbullar går det fint. I min muffinsplåt la jag bitar av bakplåtspapper men vanliga bullformar går också fint att lägga dem i, eller att smörja formen noga.

Det som är smidigt med dessa bullar är att degen kalljäser. Gör degen på morgonen, låt den jäsa i kylen under dagen och baka ut på eftermiddagen/kvällen.

Låt fantasin flöda! Ett gott vitlökssmör/örtsmör är också gott!

Fyllda kuvertbröd (8-10 st)

25 gram färsk jäst
2,5 dl kallt vatten
0,5 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
5-6 dl vetemjöl

200 gram färskost
50 gram soltorkade tomater i olja (finhackade)
1-2 msk torkad eller färsk persilja
1 vitlöksklyfta
Rivet citronskal från 1/2 citron
Lite salt och peppar

Gör såhär;

Börja med att sätta i ordning degen.  Smula degen i bunke, tillsätt kallt vatten och rör om. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till smidig deg, den får gärna vara lite klibbig. Täck med plast och sätt i kylen i ca 8 timmar.

Blanda ihop fyllningen. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel, dela i 8-10 lika stor fyrkanter. Klicka ut fyllning i vardera del och nyp ihop. Lägg med skarven nedåt och låt jäsa under duk i ca 20 minuter. Sätt samtidigt ugnen på 200 grader.

Toppa bullarna med lite rödlök (eller något annat du gillar) och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.