Kåldolmar med lingon och stekt potatis


IMG_1360

Hallojsan!

Jag sitter just nu på ett X2000-tåg och är på resande fot under dagen, vad passar då bättre än att blogga lite?

Jag tänkte bryta av julgodis och julbak med ett härligt recept på kåldolmar. Det är lite pyssligt att göra men SÅ gott! Det finns en uppsjö av olika varianter på recept men här är min tolkning. Här serverades dolmarna med en gräddsås, lingon och stekt potatis. Tillbehör väljer du ju såklart efter tycke och smak.

Kåldolmar (ca 4 portioner)

500 gram blandfärs
1 ägg
4 msk ströbröd
1 tsk soja
Peppar
3 msk flytande kalvfond
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
Ca 10 st vitkålsblad (använd ett helt huvud)
3 msk ljus sirap
Smör till stekning
4 dl vispgrädde

Gör såhär;

Koka upp vatten i en stor kastrull. Snitta vitkålshuvudet något uppe vid roten och lägg ner huvudet i vattnet när det kokat upp. Lossa försiktigt vitkålsblad efterhand som du kan separera den från huvudet, lägg över på ett fat.

Blanda färs, ägg, ströbröd, fond, finriven vitlök och vitlök i en bunke. Forma till dolmar och rulla in i vitkålsblad. Stek dolmarna i smör och ringla över sirap, de ska få fin färg. Lägg över i ugnsfast form, häll i 0,5 dl vatten och låt de stekas klart i ugnen i ca 20 minuter. Ös gärna någon gång under tiden.

Sila gärna vätskan från formen och häll ner i grädden. Koka upp, smaka gärna av med mer fond, peppar och soja. Red av om du önskar en tjockare sås.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *