Glögg- och fikonmarmelad – delikatess på ett kick!


IMG_2810

Hallojsan,

Äntligen kom jag in och kunde skriva till er! Bloggen genomgår just nu lite uppdateringar så om du har svårt för att komma in, återkom efter en stund så ska det nog gå fint!

På fredag går barnen sin sista dag i skolan innan jullovet vilket innebär att det nu är dags att pyssla ihop små ”God-Jul-presenter” till fröknarna på respektive avdelning där barnen går. Jag brukar ge bort något ärbart och det är alltid lika populärt!

Idag slog jag in tre små saker i vardera cellofanpaket, och den första av dessa tre tänkte jag bjuda på nu.

Glögg- och fikonmarmelad! Ja, du hör väl hur gott det låter?! Marmeladen görs på två ingredienser (tre om du vill), kokar i fem minuter och sen hälls den upp i burkar. Satsen går bra att dubblera om du önskar. Om du vill ha du låta fikonen ligga i glöggen i sisådär 30 minuter innan du kokar ihop marmeladen. Jag har provat att blötlägga och inte och jag tycker att det blir gott oavsett : )

Välj burkar du har hemma, eller köp nya. Jag kokar alltid – oavsett nya eller ej – burkarna en stund i riktigt hett vatten och sedan får de rinna av. Rent och bra!

Och ett tips, om du har små burkar! Det enklaste sättet för att piffa till tråkiga burkar är att ta en rolig muffinsform, lite band – och voila! Knyt runt locket och sötaste pyntet är gjort!

Glögg- och fikonmarmelad (ca 3 dl)
250 gram torkade fikon
4 dl glögg (alkoholfri eller 2,2%)
Ev 1 tsk vaniljsocker

Gör såhär; Skär bort stjälken på fikonen och dela dem i mindre bitar, lägg dem i en kastrull. Häll över glöggen (och tillsätt eventuellt vaniljsocker). Låt koka upp och koka på medelvärme i ca 5 minuter. Använd en stavmixer för att mixa marmeladen till den konsistens du vill ha den, vissa vill ha den slät och andra med lite mer bitar. Häll upp på burkar och förslut. IMG_2827

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *