Kladdkakssemla! Nya favoriten!


ksemla1

Ja men hejsan!

Nu är det dags snart att äta semlor, om man lyckas hålla sig till den speciella, utsedda dagen… Gillar du semlor? Jag är faktiskt inget jättefan egentligen… Efter en halv semla är jag rätt nöjd och sen klarar jag mig till nästa år utan större problem.

Självklart kommer ni att få ett toppenrecept på semlor här på bloggen inom kort så att ni kan baka en egen variant till den ”stora dagen” men fram tills dess tänkte jag bjuda på min egen variant på semla, men med en botten som är en riktig favorit…

Kladdkakassemla, jag menar – kan det verkligen bli fel? Just dessa små kladdkakssemlor skulle barnen få ”kalasa” på så de innehåller ingen mandelfyllning men till oss vuxna tänker jag använda mig av de fyllning du ser i receptet nedan. Fyll dem med vispad grädde, kanske med lite kakao i?

Nu ska vi ju då säga att i ärlighetens namn så vill jag ha en kladdkaka riktigt kladdig. Iiiinte det mest optimala när man ska få ut dem ur en form, och det gärna ganska snyggt också. Ett tips är att ställa formarna i frysen en stund, då är det lättare att skala av formen men det kan ändå vara lite trixigt. Prova dig fram, det blir bra till slut! (eller bara servera dem i formen, går minst lika bra)

Kladdkakssemla (12-15 st)

2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl rapsolja
50 gram smör
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 krm salt
1 msk kakao
100 gram mörk choklad

Vispad grädde

50 gram finriven mandelmassa
2-3 msk vispgrädde
1 tsk kakao

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde inte varmluft.
Bryt/hacka chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad,
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.

Smält smöret och tillsätt rapsoljan. Rör om och tillsätt därefter sirapen. Blanda blandningen med äggsmeten.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och sikta ner det i äggsmeten. Vänd försiktigt runt så att allt blandas. Tillsätt därefter den smälta chokladen och vänd ner den.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna, ställ eventuellt i kyl.

Blanda finriven mandelmassa med grädde och kakao, tillsätt mer grädde om du vill ha lösare fyllning. Fyll muffinsen med mandelfyllning och vispad grädde. Använd ett par muffins till att göra lock och pudra över florsocker.

ksemla2

 

 

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

0 tankar om “Kladdkakssemla! Nya favoriten!