Klassiska semlor – gör din semla från grunden! 1


semlor1

Hej,

Om en vecka är det dags för svenska folket att äta semlor dagen lång – kommer du göra det? Är semlor en favorit för dig?

Jag är egentligen sådär lagom förtjust, äter ca en halv om året och sen är jag rätt nöjd. Nu för tiden kan du åka direkt till en mataffär och köpa färdiga förpackningar med såväl släta bullar som mandelmassefyllning, ett bra alternativ för dig som inte kan eller vill göra semlor från grunden.

Om du däremot känner för att baka det mesta själv så kommer här ett toppenrecept på hur du får till en finfin semla! Ös på med kardemumma, snåla inte med fyllningen och använd såklart äkta vispgrädde att låta locket vila på!

Spritsa gärna grädden på bullarna. Min sprits har gått sönder och måste verkligen införskaffa en ny! Tips? Därav formen på grädden… ; )

Släta kardemummabullar (ca 12-14 st)

25 gram färsk jäst
2,5 dl mjölk
80 gram smör
0,75 dl strösocker
En nypa salt
0,5-1 tsk kardemumma
1 ägg
2 tsk bakpulver
7-8 dl vetemjöl special
Uppvispat ägg

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Rör ner socker, ägg, salt, kardemumma i vätskan. Blanda bakpulver med 2 dl mjöl och blanda med vätskan. Tillsätt därefter resten av mjölet efter hand. Arbeta tills du får en smidig men inte för fast deg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i bitar. Forma till runda bullar och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 220 graders värme i ca 10 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Mandelfyllning

75 gram finriven mandelmassa
3 msk grädde
Ev inkrom från bullarna

Gör såhär;

Blanda mandelmassan med grädden till en smet. Gröp ur bullarna och blanda om du vill ner inkromet i mandelsmeten.

Grädde
Florsocker

Montering Låt bullarna svalna och vispa grädden. Skär av en bit av bullen som du kan använda till lock. Fyll bullarna med mandelfyllning och spritsa valfri mängd grädde på bullen. Lägg på lock och pudra över florsocker. Servera.

semlor2 semlor3


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Klassiska semlor – gör din semla från grunden!