Hej vänner – det var ett tag sen sist!
Livet kom i kapp – förkylningar, jobb, skola och annat hopade sig så datorn har knappt varit igång senaste veckan…
Nu är jag här med full fart, och idag bjuder jag på bullar! Dessa kalljästa varianter kan du förbereda i god tid innan det är dags att fika. Smidigt! : )
Kalljästa vaniljbullar (ca 12 st)
25 gram färsk jäst
2 dl mjölk (kall)
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 gram rumsvarmt smör
1 krm salt
1 helt ägg
5,5-6 dl vetemjöl
100 gram smör
2-3 msk vaniljsocker
0,75 dl strösocker
Gör såhär;
Smula jästen och lös upp den med kall degvätska i en bunke. Rör därefter ner salt, socker, vaniljsocker och ägg så att allt blandas. Rör ner det rumsvarma smöret och arbeta in mjölet efterhand så att du får en smidig deg. Knåda degen med händerna och ta upp den på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllning (blanda samman smör, socker och vaniljsocker). Rulla ihop och skär i bullbitar som du sedan lägger i bakplåtspappersklädd plåt. (mina är ca 22×32 cm) Täck med plast och låt stå i kyl ca 10 timmar.
Ta ut ur kylen, pensla med ägg och toppa med pärlsocker. Grädda i ca 20 minuter i 200 graders värme.