Rimbobullar – källjästa bullar med vaniljfyllning 3


IMG_0166

Hej på er allihop,

Idag har det bakats bullar! Vanligtvis gör jag kanelbullar, eller någon variant på det i alla fall, men idag blev det Rimbobullar gjorda här hemma och det är fantaaaaastiskt gott!

Degen är väldigt lättarbetad och liknar lite wienerbröd i smaken eftersom att den innehåller mycket smör. Bullarna är kalljäst och jäser bara en gång, och detta är i två timmar efter att de bakats ut. De är fyllda med en söt, vaniljsmakande smörfyllning och toppade med glasyr gjord på florsocker.

Om du inte testat dessa bullar måste du absolut göra det! De går fint att frysa men vänta gärna då med glasyren. Du kan också frysa bullarna efter att de jäst och grädda vid behov.

Grundreceptet kommer från Hemmets Journal, jag ökade mängden fyllning något och det blev kanon. Detta är verkligen en jättegod bulle som passar såväl stora som små! Börja baka! : )

Rimbobullar (ca 20-22 st)

25 gram färsk jäst
2 dl kall mjölk
200 gram mjukt smör
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning

100 gram mjukt smör
1 msk vaniljsocker
2,5 msk strösocker

Ägg till pensling

Glasyr bestående av 1 dl florsocker och 1 msk kallt vatten

Gör såhär;

Blanda ihop fyllningen.

Smula degen i bunke och tillsätt mjölken, rör så att jästen löser sig. Tillsätt socker, vaniljsocker och det mjuka smöret och rör om. Arbeta ner mjölet, gärna med maskin, till en jämn deg. Ta upp på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut ena biten till en bit som är ca 30×30 cm. Dela i 10 st lika stora kvadrater. Lägg en klick fyllning i mitten av varje degbit och vik in hörnen, ett och ett så att du får som en liten ”blomma”. Upprepa med andra biten. Lägg bullarna i formar och ställ på plåt. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader, jag använde varmluft. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 6-8 minuter. Låt svalna. Blanda ihop glasyren och ringla över bullarna. Klart för servering!

IMG_0147

Kavla ut degen och dela i kvadrater. Klicka ut lite fyllning på varje och vik in hörnen och tryck till.

IMG_0151

Låt bullarna jäsa i formar i 2 timmar. Grädda därefter mitt i ugnen i ca 6-8 minuter.

 

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Rimbobullar – källjästa bullar med vaniljfyllning