Veckans bröd – stor tekaka för hela familjen!


Halloj!

Vet ni vad jag insåg häromdagen när jag bläddrade bak några sidor här på bloggen? Vilken receptskatt det gömmer sig, och så många recept det är man lätt glömmer bort!

Jag tänkte att jag skulle lägga till en kategori här på bloggen som heter ”Veckans bröd”. Detta kan vara en gammal goding eller ett nytt experiment, men ett gott bröd som jag tror kommer gå hem hos er alla. Det kan vara allt från knäckebröd till mjuka limpor, frukostbullar eller filmjölkbröd.

Först ut blir en stor tekaka som passar alla i familjen. En god och mjuk smörgås men med minimal arbetsinsats- superbra nu när vardagen drar igång igen!

Saftiga tekakor (två större kakor)

5 dl mjölk
3 dl havregryn
50 gram jäst
2 tsk salt
2 msk socker
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl rapsolja
8-10 dl vetemjöl
Eventuellt brödkrydda, frön enligt önskemål

Gör såhär;

Koka upp mjölken under omrörning, annars bränns den lätt vid. Häll ner havregrynen och låt hela blandningen svalna till ca 35-37 grader.
Smula jästen i en degbunke. Tillsätt havregryn- och mjölkblandningen  lite i taget och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör i kuber, socker, salt och rapsolja. (även krydda/frön om du önskar det). Rör om ordentligt.
Arbeta in mjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen.
Låt degen jäsa i 25 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader. (jag använder mig av varmluft)
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två stora bitar. Platta ut till centimetertjocka kakor och dela dem i tårtbitar. Nagga med gaffel och låt jäsa i 2o minuter under bakduk.
Grädda tekakorna i ca 15-20 minuter, tills de fått fin färg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *