Saftiga tekakor med havregryn – barnens favorit! 24(inlägget uppdateras också på Facebook – missa inget! Vissa gillar du väl ”Alla goda ting” på FB?)

Hej på er!

Skafferiet ekade tomt på frukostbröd igår och eftersom att jag helst bakar bröd själv så blev det brödbak under gårdagen! En av barnens favorit här hemma är tekakor, funkar perfekt till såväl frukost som mellanmål. Med lite extra pålägg och grönsaker funkar det även som en lättare lunch om man ska iväg på utflykt.

Mina tekakor gör jag med lite havregryn och riktigt smör i, det gör dem riktigt saftiga och supergoda! Det är inte mycket som slår nybakat bröd med lite smör och en skiva ost på….

Dessa bröd är perfekt att stoppa i frysen och blir lika bra när man tinar dem igen. Jag brukar behålla ett par stycken framme och så fryser jag resten, då får man saftiga bröd varje gång. Låt bröden svalna helt innan du förpackar dem i påse.

I den här varianten av tekakor har jag valt att blanda havregrynen med varm mjölk, som en liten fördeg.

Du kan lätt variera receptet efter eget önskemål. Om du väljer fiberhavregryn och kanske ett par deciliter av en grövre mjölsort får du ett grövre bröd och det är även gott att tillsätta något frö (solroskärnor, linfrön osv) i eller på bullarna. Gillar du smaken av brödkrydda kan du även tillsätta någon matsked av denna i degvätskan inne du häller i mjölet. Prova dig fram!

Om man vill kan man kavla ut varje tekaka för att få dem platta och runda i formen men igår fick det bli en snabb-variant – dvs rulla till en boll, platta till och forma. Det går lika bra det, och betydligt lättare att göra med småbarn omkring sig. Har en liten tvååring här som gääärna vill springa iväg med kaveln och vi kan väl lugnt säga att jag inte är lika förtjust i tanken som han är… ; )

Saftiga tekakor (ca 15-20 st)

5 dl mjölk
3 dl havregryn
50 gram jäst
1 tsk salt
2 msk socker
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl rapsolja
8-10 dl vetemjöl
Eventuellt brödkrydda, frön enligt önskemål

Gör såhär;

Koka upp mjölken under omrörning, annars bränns den lätt vid. Häll ner havregrynen och låt hela blandningen svalna till ca 35-37 grader.
Smula jästen i en degbunke. Tillsätt havregryns/mjölkblandningen och lite i taget och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör i kuber, socker, salt och rapsolja. (även krydda/frön om du önskar det). Rör om ordentligt.
Arbeta in mjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen.
Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader. (jag använder mig av varmluft)
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 15-20 bitar. Kavla ut/platta till varje tekaka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Nagga med gaffel och låt jäsa i 2o minuter. (under bakduk)
Grädda tekakorna i ca 6-8 minuter, tills de fått fin färg.

Blanda ihop degen enligt anvisningar och låt den jäsa.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 15-20 bitar. (beroende på hur stora du vill ha dem)

Baka ut bitarna till tunna tekakor och låt de jäsa i 20 minuter, underbakduk. (som kakorna ovan gjort)

Grädda tekakorna mitt i ugnen i ca 6-8 minuter.

Du kanske också gillar


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

24 tankar om “Saftiga tekakor med havregryn – barnens favorit!

 • Simon

  Hej!

  Jag har just nu denna deg på jäsning. Jag har en fundering. Degen blev så fast . Jag använde matberedare och hade inte i all mjöl heller så jag vet inte vad jag gjort för fel. Din deg ser ju kladdig och fin ut på bilden. 🙂
  Jag kokade upp mjölken och lät havregrynen ligga i tills det svalnat. Det var inte alls mycket vätska kvar. Hur gör du? Det kanske var fel att det blev mest gröt eller vad tror du?

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Simon,

   Bra fråga! Min deg är också ganska fast men jag tyckte att det rättade till sig under jäsningen och bullarna blev luftiga och fina. Jag hoppas att dina också blir bra!

 • Emelie

  Mycket goda bullar och gick hem på första försöket! Det blev alldeles för lite bullar och det åt vi upp på mindre en vecka 🙂 Andra bakningen gick dessvärre inte bättre.. men en nytt försök kommer att ske!

 • Liv

  Bakade dom här tekakorna idag, jättegoda! Saftiga och luftiga, enkelt recept och enkelt att göra. Tack för det! 🙂

 • Anna

  Hej. Vill tacka för super goda tekakor 🙂 Upptäckte försent på kvällen att brödet var slut till frukost till barnen , så när familjen somna blev det en sats. Hoppas på glada miner med nybakt när dom vaknar . Med vänlig hälsning, Anna

 • Ulla

  Jag lade till linfrön och kokade gröt av del av mjölken + havregryn och linfrö. Inget margarin utan 2 dl creme fraiche. Kanongott.

 • Daniel

  Hej!

  Grymt recept brödet blev super! Latmasken i mig undrar dock om du vet hur man ska grädda brödet ifall man vill baka det i brödform och sedan skära skivor?

  Tack på förhand!

 • Monika

  Tack för receptet. Jag byte ut socker mot brödsirap och havregryn med mysli blandning (för jag hade inte rena havregryn) – blev super bra. Gjorde små bullar då mina barn är små. Super enkelt och lätt!

 • Leif Bengtsson

  Jag la bara ner alla ingredienser direkt i bakmaskinen. Och valde programmet ”deg”. Jag värmde inte mjölken innan. Det blir en perfekt deg med jättebra resultat. När klockan sen ringer, så är det bara att baka ut direkt. Inte många som vet att bakmaskiner är suveräna för att göra deg i.

 • Åsa Wihlborg Drougge

  Bra recept och gjorde som receptet men la i 1 dl solrosfron och 1 dl pumpa och 2 msk chiafrön körde allt i min hushållsassistent Ankarsrum i 9 min. Perfekt deg.