Helgens bästa tekakor!


Hej på er,

Det ska visst regna lite i helgen… Perfekt läge för att baka bröd! Det här receptet på tekakor är barnens favorit, de äter som små hästar när det serveras. Underbart goda med smör och ost, kanske en klick marmelad. En bra bas för en god helgfrukost.

Receptet är superlätt, det går relativt snabbt och huset doftar underbart av nybakat, bara det är en bra grej!

Sätt tänderna i både recept och bröd i helgen, här kommer det!

Fluffiga tekakor (ca 15-20 st beroende på storlek)

50 gram färsk jäst
5 dl mjölk
175 gram rumsvarmt smör
4 msk socker eller ljus sirap
1 äggula
1 tsk salt
12-14 dl vetemjöl special

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen, rör om så att allt löser sig. Tillsätt salt, socker, äggula, smör i mindre bitar och blanda. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en smidig deg – gärna i en assistent. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 15 bitar och rulla till runda bollar. Lägg dem åt sidan och låt de jäsa i ca 5-10 minuter. Kavla/platta till varje boll till en tekaka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Nagga kakorna och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Grädda tekakorna i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter i 225 graders värme (jag hade varmluft). Låt svalna på galler och servera.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.