Lussehjärtan


Hej på er,

Tänk att det är första advent nästa helg! Tiden bara rusar fram, det är rätt härligt ändå. Snart är det adventsljusstakar i alla fönster (har du fuskat och börjat pynta än? 😉 ) och det är heeelt okej att baka saffransbullar och göra julgodis utan att någon höjer på ögonbrynen. Jättemysigt verkligen!

Jag tror att det bakas lussebullar i vart och vartannat hus under december och här kommer mitt favoritrecept som jag använder. Enkelt, gott och det blir saftiga bullar. Den här gången valde jag att baka ut dem som hjärtan, pensla med smält smör efter gräddning och därefter toppa med strösocker men vanliga lussekatter blir förstås lika gott.

Dra ihop familjen, gör ett rejält bullbak och njut av en nybakad bulle med en kopp glögg! Mums!

Saftiga lussebullar (ca 25-30 st)

50 gram jäst (jag använde den röda varianten)
2 påsar saffran
150 gram smör
5 dl mjölk
1,5-2 dl strösocker (går att byta ut mot vit sirap)
250 gram kesella (gärna vanilj)
2 krm salt
1 ägg
Ev 1 dl russin
14-15 dl vetemjöl
Ev någon matsked sprit

Ägg till pensling
Russin

Gör såhär;

Blanda gärna saffran med en matsked vodka eller liknande för att få ut så mycket smak som möjligt. Låt stå någon timme. Vill du inte göra detta steg går det bra att följa receptet nedan direkt.

Smula jästen i en bunke och smält smöret på låg värme. Rör ner saffranet i smöret och tillsätt sedan mjölken – låt det bli ca 37 grader.

Rör ner lite av degvätskan i jästen så att den löser sig och tillsätt sedan resten. Rör ner socker, ägg, salt och kesella och rör om. (tillsätt russin om du önskar) Arbeta ner mjölet lite i taget (gärna med maskin), låt maskinen arbeta 5-10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs till du får en fin deg. Låt den jäsa under duk i 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i bitar och forma till lussekatter eller hjärtan. Lägg dem på bakplåtspappersklädda  plåtar och jäs under duk i 35-40 minuter. Sätt nu ugnen på 200 grader, jag använde varmluft.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck ner russin. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Pensla med smält smör och doppa i socker om du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *