Efter att ha provat att göra egen lemon curd – som verkligen uppskattades av alla i familjen – blev jag sugen på att testa även en annan variant och det blev en ”orange curd”, dvs en apelsinkräm. Den här krämen blev sötare än citronvarianten, men mycket god. Att ha rivet apelsinskal i gav en god brytning till det söta.
Den här gången blev krämen inte jättefast men det gjorde inte så väldigt mycket eftersom att den var tänkt på ”pålägg” och därmed gärna skulle vara bredbar. Om du vill använda krämen till exempelvis en tårtfyllning så kan det vara en god idé att sjuda krämen några minuter till. Avgör beroende på hur tjock smet du får i kastrullen, den sätter sig inte jättemycket efter att den kylts utan den konsistens du har i kastrullen blir ungefär så även i burken.
Rekommenderar verkligen denna apelsinkräm, stående inslag till helgfrukostar!
Orange curd/apelsinkräm (1 burk)
3 st apelsiner
2 st ägg
2,5 dl strösocker
125 gram smör i bitar
Gör såhär;
Tvätta apelsinerna noga i varmt vatten. Riv skalet av samtliga apelsiner och pressa ur saften. Blanda skalet av apelsiner med 2 dl pressad saft i en kastrull.
Tillsätt socker och ägg. Sjud detta i en kastrull tills du får en tjock kräm, rör om hela tiden så att inget fastnar eller så att det inte börjar koka.
Ta en kastrullen från plattan och rör i smörkuber. Blanda väl och häll på burk. Förvara i kyl, krämen håller ca 2-3 veckor.
Blanda apelsinsaft/skal med socker och ägg. Sjud till en tjock kräm.
Tillsätt smöret, skuret i småbitar, och rör om.
Häll över krämen i en burk och låt svalna. Förvara i kyl.
Låter fantastiskt gott. Skall pröva i veckan när jag handlat
Pingback: Äppelcurd – ta vara på alla höstäpplen! – Alla goda ting
Funderar på det lämpliga att ha äggvita med. Den koagulerar och lämnar ju vita stråk i curden. Om man vill u svika det och dessutom. Göra den lättare att få stuns på så borde fem äggulor göra jobbet.
Jo mycket god. Om apelsinerna är för söta kan man pressa i juice från en halv lime och minska sockermängden något.
Hej!
Jag gjorde efter receptet och använde istället 4 gulor och det blev mycket bra. Zesten från alla 4 apelsinerna är viktig att få med liksom all saften. Blodapelsin valde jag eftersom jag finner den mera smakrik.