Halloj,
Idag har jag jobbat, det är mycket nu inför jul… Imorgon ska vi klä granen här hemma, baka lussebullar och mandelmussor, städa och fixa inför veckan! Jobbveckan nästa vecka är helt galen så det är bäst att passa på! ; )
Brukar ni orka fika något på julafton efter all mat? Det gör vi knappt men det finns ju många andra fikastunder såhär i juletid! Här kommer ett toppenrecept på en julinspirerad paj.
Smulpaj går alltid hem och fyllningen i denna variant består av lingon, blåbär och äpple (du kan dock välja vilken frukt/bär du vill) och smultäcket innehåller bland annat saffran och mandelmassa.
Servera med en god vaniljsås eller glass!
Julig smulpaj
Pajdeg
100 gram smör
50 gram mandelmassa
Ca 4-5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
Ett kuvert saffran
Fyllning
1,5 dl blåbär
1,5 dl lingon
1 äpple
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
3-4 msk strösocker
Gör såhär;
Blanda ihop alla ingredienser till degen till en smulig massa. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Smörj en pajform med smör och blanda bär och skalat, tärnat äpple i en skål. Tillsätt övriga ingredienser till fyllningen, blanda och häll ner i formen. Toppa med smuldeg och grädda i ca 20 minuter i 200 grader.