Kladdkaksmuffins med daim och vispad grädde – mums!


Kladdkaka! En sån underbar kaka som går att variera på massor av olika sätt och med en himla massa olika smaker. En hederlig kladdkaka i all ära, men jag tycker ibland att det blir för mycket att göra en hel form – framförallt om man bara vill ha något litet sött på kvällskvisten eller om man bara är några stycken som ska fika.

Då är kladdkaksmuffins perfekt. Lätta att göra är dem, det blir lagom många av en sats och de muffins som eventuellt blir över efter fikastunden kan man frysa in och ta fram när det behövs nästa gång.

Den här gången valde jag att göra naturella kladdkaksmuffins men toppade dessa med vispad grädde och hackad daim. Riktigt gott, och väldigt lagom. Att toppa med färsk frukt är också jättegott.

Den här gången bakade jag med barnen så då blev fokus på att hålla smeten ifred istället för att ta steg-för-steg-bilder. ; )

Smaskiga kladdkaksmuffins (ca 10-12 st)

100 gram smör

3 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1 1/2 dl vetemjöl

2 ägg

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull, ta av kastrullen från värmen. Rör i strösockret och låt allt blandas. Tillsätt sedan resterande ingredienser, vaniljsocker, kakao och ägg. Rör om mellan varje ingrediens. Avsluta med att röra i äggen ett i taget.

Häll i muffinsformar, gärna placerade i en muffinsform så håller de formen bäst.

Grädda i ca 8-10 minuter beroende på hur kladdiga du vill ha dem. Prova dig fram. De stelnar när de har svalnat. Förvara i kyl.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.