Kanelbullar – de absolut bästa! 7


God kväll!

Hoppas att ni haft en härlig dag! Grått och regnigt här men dagen kan ju bli bra trots det : )

”Kanelbullens dag” som det är idag är egentligen ingenting som vi firar här hemma eftersom att kanelbullar bakas titt som tätt här men jag tyckte ändå att ett bullbak var på sin plats idag. Egentligen har jag redan ett recept på kanelbullar som jag alltid använder mig av men idag experimenterade jag lite och jag måste säga att dessa bullar blev ÄNNU bättre är de favoriter jag gjort tidigare.

Jag använder mig gärna av vetemjöl special när jag bakar bullar och matbröd, det ger en härlig fluffig känsla och en bra jästkraft utöver den jäst man själv tillsätter. I degen till dessa kanelbullar bytte jag ut det klassiska strösockret mot ljus sirap och så tillsatte jag ett ägg i degen. Fyllningen består av smör (riktigt smör, margarin används inte här hemma), socker, kanel, vaniljsocker och fint riven mandelmassa. Om du inte är förtjust/inte tål mandelmassa så går den självfallet att utesluta, men mängden mandelmassa jag använder ger fyllningen en härlig saftighet utan att smaka direkt mandel. Om du vill ha kardemummasmak på dina kanelbullar kan du tillsätta 0,5-1 tsk malen kardemumma tillsammans med sirapen och ägget.

Detta är helt klart det recept jag kommer att använda mig av i fortsättningen, saftiga stora bullar med en härligt smakrik fyllning!

Ni får ursäkta för att bilderna inte är de bästa just i detta inlägg, med en 1,5-åring balanserandes på en stol bredvid mig i köket så var det fokus på att fort få undan bullarna innan den lille herrn hann kasta sig över dem. Gräddade som ogräddade ; )

Mina bästa kanelbullar (ca 25-30 st)

150 gram smör

5 dl mjölk

50 gram jäst

1,5 dl ljus sirap

0,5 tsk salt

1 ägg

13-15 dl vetemjöl special

Fyllning;

200 mjukt smör

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2-3 msk malen kanel

50 gram fint riven mandelmassa

Ägg och pärlsocker

Gör såhär;

Smulja jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.

Tillsätt sirap, ägg och vetemjöl. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter men jag arbetar hellre med en lite för klibbig deg (och arbetar in mjöl vid utbakningen) än att jag öser på med mjöl och får en kompakt deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Förebered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med socker, kanel och vaniljsocker. Mandelmassan sparar du tillsvidare. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Riv mandelmassan fint över hela rektangeln. Rulla ihop till en rulle och dela i bitar.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

Blanda ihop degen enligt anvisningar och låt jäsa i ca 60 minuter.

Dela degen i två delar. Kalva ut, bred på hälften av fyllningen och riv över häflten av mandelmassan.

Lägg bullarna i formar och låt jäsa ca 30 minuter.

Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda och låt svalna på galler under bakduk.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 tankar om “Kanelbullar – de absolut bästa!