Chokladdoppad gräddkola med vanilj


Hej på er!

Solen strålar utanför fönstret idag och känner hopp om att det blir vår i år också! Såsmåningom : )

Till julen spenderar jag otroligt många timmar i köket för att laga mat och baka (massor) men framförallt gör jag godis i mängder, det tycker jag är fantastiskt roligt alltihop! Dock så kan man ju faktiskt tillverka eget godis året om och för någon vecka sedan var det dags för mig att pyssla med godis i köket igen.

Nu ska jag ge er ett recept på en alldeles underbar gräddkola med mild vaniljsmak – en riktig höjdare! Jag doppade mina kolor i smält choklad (vissa i mörk och vissa i vit choklad) och så garnerade jag chokladdoppade kolorna med strössel, havssalt och lite choklad. Du kan variera både smak och utseende väldigt mycket på kolorna så låt fantasin flöda och hitta egna kombinationer!

Du kan förstås smaksätta själva kolasmeten. Att riva lite limeskal i smeten och sedan doppa kolorna i vit choklad är en härlig kombination men även en kardemummakola doppad i ljus choklad är en superhärlig mix. Testa dig fram och hitta egna favoriter.

Chokladdoppad gräddkola med vanilj (ca 50 st)

100 gram smör
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Garnering

150 gram choklad
Strössel, havssalt eller liknande

Gör såhär;

Blanda alla ingredienser till kolasmeten i en kastrull.  Låt koka upp under omrörning och låt sedan kolan koka på medelvärme (rör då och då) tills termometern visar ca 124 grader. (passa noga så att det inte kokar över)

Klä en form (ca 20×20 cm) med bakplåtspapper. Häll ner den färdigkokta kolasmeten i formen och låt stelna. När kolan stelnast skär/klipper du den i bitar (så stora du önskar). Behåll kolorna som de är eller doppa dem i smält choklad och dekorera som du önskar.

Blanda alla ingredienser till kolasmeten och låt den koka tills den är ca 124 grader.

Häll kolasmeten i en bakplåtspappersklädd form och låt stelna. Skär eller klipp sedan kola i lagom stora bitar. Doppa i choklad och dekorera med valfria tillbehör.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.