Läckra vetebullar med vanilj och choklad – en riktig fikafavorit!


IMG_7050

Hej på er!

Egentligen bakar jag mest inför att vi ska få besök men ibland suger det till i ”baknerven” och trots att frysarna är fulla så vill jag ändå baka! I går var det söndag och efter en mysig helg tyckte jag att vi behövde avsluta med en mysig fika tillsammans hela familjen och så blev det helt plötsligt läge för att baka ; )

Här hemma älskar vi hembakade kanelbullar, det är ju så himla gott! Dock är vetebullsdegen väldigt lätt att jobba med och man kan göra väldigt många olika typer av bullar med den. Igår var det tillfälle för att testa en ny variant, och det blev så himla gott! Ursprungsreceptet kommer från tidningen Hembakat men ni vet ju att jag (som vanligt) inte kan hålla mig till recept så här kommer med variant! Mums!

Både stora och små tyckte att bullarna var supergoda! Det är så himla smidigt att baka i långpanna så det är ett stort plus med dessa bullar. Du gör precis som när man bakar kanelbullar, men i stället för att placera bullarna i formar läggs de i en långpanna. Att ha en smörfyllning kombinerat med choklad kan ju inte bli annat än bra så dessa bullar är helt enkelt något ni får skriva upp på ”att-testa”-listan. : )

Egentligen ska det bli 20 bullar av receptet men jag använde en panna/plåt/form som är ca 30×40 cm och då tyckte jag att 15 bullar var mer lagom. Avgör själv beroende på hur stor plåt du väljer att använda. (de bullar som blev över stoppade jag ner i vanliga formar och gräddade som vanligt). Självklart kan du använda receptet även om du inte vill göra dem i långpanna, ner med dem i separata formar i så fall. : )

Dottern hjälpte mig att ringla över choklad, därav de lite stora prickarna här och där, men spritsa som du själv vill – det finns inget mönster som är rätt eller fel.

Vetebullar med vanilj- och chokladfyllning (15-20 bullar)

50 gram färsk jäst
150 gram riktigt smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl

Fyllning

125 gram smör
2 dl florsocker
0,75 msk vaniljsocker
100 gram ljus choklad
100 gram mörk choklad

Garnering

1 ägg
0,5 dl florsocker
50 gram choklad – välj själv mellan ljus/mörk

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken. Låt detta blir fingervarmt (ca 37 grader) och häll över jästen lite i taget så att den löser sig. Tillsätt socker och salt och arbeta in vetemjölet. Degen ska bli smidigt och släppa bunkens kanter, använd inte för mycket mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.

Förbered fyllningen under tiden som degen jäser. Använd rumsvarmt smör och blanda med vaniljsocker och florsocker till en smidig kräm. Vänta med chokladen.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut till en rektangel och bred på hälften av fyllningen på varje bit. Hacka chokladen grovt och strö över fyllningen. Rulla ihop (som när du gör kanelbullar) och skär varje degrulle i 10 bitar. Klä en ugnsform/plåt med bakplåtspapper och fördela bullarna däri. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader. Vispa upp ägget och pensla de färdigjästa bullarna med detta. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg och känns genomgräddade. (i min ugn behövdes det nästan 25 minuter)

Låt bullarna svalna helt. Pudra över florsocker och ringla av smält choklad. Låt chokladen stelna och sen är det klart för servering.

IMG_6990

Knåda ihop degen enligt anvisningar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred på fyllning och toppa med hacka choklad. Rulla ihop.

IMG_7007

Lägg bullarna i en bakplåtspappersklädd långpanna och låt dem jäsa. Pensla dem med ägg och grädda dem i ca 20 minuter.

IMG_7035

Låt bullarna svalna och pudra över florsocker. Ringla sedan över smält choklad och låt stelna.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.