God förmiddag på er!
Ni som kikade in på bloggen i helgen har kanske läst att jag hade planer på att baka med godis och choklad i början av veckan och här kommer resultatet!
Kladdkaka är verkligen ett favoritbakverk här hemma och igår bakade jag en ny variant. Jag måste säga att jag hittat ett nytt basrecept på kladdkaka! Det här receptet kommer jag att använda mig av framöver när jag ska baka, sååå god och så kladdig och krämig. Den är gjord på smält mörk choklad istället för kakao och jag tycker att det är en hit! Mycket chokladsmak, lättbakad och riktigt mumsig. Använd den här som bas och gör den naturell eller toppa med daim, dumle, plopp eller liknande.
Just denna kladdkaka jag bjuder dig på nu är dessutom fylld med läckert Pollygodis, det är riktigt gott måste jag säga.
Ikväll är det Eurovision, kanske kan du baka en kaka att bjuda på till showen?
Kakan går fint att göra dagen innan den ska ätas och förvaras i kyl. Efter att den gräddats behöver den stå minst 2 timmar i kylen för att sätta sig. Servera gärna med grädde eller lite glass.
Kladdig kladdkaka med Polly-godis (en kaka)
200 gram mörk choklad
200 gram smör
4 st ägg
1 1/2 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
För Polly-kladdkaka, strö över drygt en halv påse Polly innan du gräddar kakan
Gör såhär;
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryt chokladen i mindre bitar och tärna smöret, och smält detta tillsammans över vattenbad. Var noga med att det inte kommer in vatten i blandningen. Låt blandningen svalna något.
Vispa ägg och socker förhand så att det blandas ordentligt. Vänd runt chokladblandningen i äggsmeten. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker och rör runt till en jämn smet.
Smörj en springform med löstagbar kant och fäst ett bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen och strö över Pollygodis. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, då blir kakan riktigt kladdig. Ta ut kakan ur ugnen, låt svalna och låt den sedan stå i kylen i två timmar innan servering.
Smält smör och choklad tillsammans över vattenbad.
Vispa ihop ägg och socker och vänd sedan ner den avsvalnade chokladblandningen. Rör sedan ihop smeten enligt anvisningar.
Häll smeten i en smord form och strö över Pollygodis. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. (godisbitarna kan se brända ut när man tar ut kakan men det är chokladen som smält och ger inte alls någon bränd smak)
Låt kakan stå i kyl i två timmar, eller gärna över natten.
Jag gjorde den här kakan för några veckor sen fastän med plopp istället och den blev kanongod. Tack för bra recept. Den varianten med rockyroad måste jag också testa att göra.
Pingback: Kladdkaksglass – världens godaste glass till alla chokladälskare! – Alla goda ting
Pingback: Nougatkladdkaka med nougattäcke – gott gott! – Alla goda ting
Pingback: Kladdkakans dag 2016 – Alla goda ting