Kladdkaka med cheesecake-topping och syrliga hallon


IMG_9410

Hej och god förmiddag!

Hoppas att ni haft en härlig lördag! Vi spenderade mestadels dagen ute med trevliga vänner på besök – sol, värme, fika och lek. Skön ledig dag med andra ord!

Igår kvar var det Eurovision Song Contest – tittade du? Danmark var helt klart värda en vinst, och vi tippade henne som vinnare allihop här hemma. Lite gäspigt är det allt idag efter en sen kväll men det får nog allt bli en förmiddagspromenad så att jag lyckas komma igång och piggna till : ) Att jag sedan haft en 4-åring i natt som inte ville sova gjorde väl inte saken bättre… ; )

Det blev en hel del matlagning igår som resulterade i en riktig grillbuffé – grillspett, revben, surdegsbröd, krispig potatis, sallad och såser – väldigt gott blev det! Jag återkommer lite senare med recept på både marinader och bröd.

Efterrätt serverade också förstås. Som ni veeeet sedan tidigare är kladdkaka en storfavorit här hemma och igår testade jag ytterligare en variant som verkligen verkade gå hem här! Jättegod var den, superkladdig med mycket smak.

Den här varianten av kladdkaka har en kladdig chokladsmakande kaka till botten och så är den toppad med en krämig cheesecake-röra och syrliga hallon. Jag gjorde min kaka ett dygn innan den skulle ätas och trots detta så var det en av de kladdigaste varianter jag provat. Jag serverade kakan med lite grädde till men det är förstås inget måste, mer en smaksak.

Till nästa gång, för jag kommer göra den igen, skulle jag faktiskt kunna tänka mig att öka på cheesecake-blandningen liiiiite till. ; )

Detta är absolut ett recept ni måste testa!

Till en kaka:

150 g smält smör
1 dl kakao
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl

Cheesecakefyllning:

150 g cream cheese
1 äggula
3,5 msk florsocker
0,75 msk vaniljsocker

Garnering:

1,5 dl frysta hallon

Gör såhär;

Sätt ugnen på 150 grader, jag använde inte varmluft.

Kladdkakan: Smält smöret i en kastrull och rör försiktigt ner kakaon, låt blandningen svalna något. Blanda socker, ägg och vaniljsocker förhand i en bunke. Sikta ner mjölet i äggsmeten och tillsätt därefter kakaoblandningen. Rör om till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröd form (jag använde springform) och ställ åt sidan.

Fyllning: Blanda ost, florsocker, ägg och vaniljsocker i en bunke och rör ihop till en jämn smet. Smaka av. Klicka ut blandningen på kladdkakan och dra försiktigt runt röran med en gaffel. Toppa kakan med frusna hallon och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.

IMG_9273

Vispa ihop socker, ägg och vaniljsocker och sikta sedan ner mjölet, och blanda även ner den avsvalnade kakaoblandningen. Häll smeten i en smord form.

IMG_9268

Blanda ihop cheesecake-toppingen och klicka ut den över kladdkakan.

IMG_9279

Dra försiktigt ut cheesecake-toppingen över kakan med en gafffel så att den blir lite marmorerad. Toppa med frusna hallon.

IMG_9396

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Den är vääääldigt kladdig så den kan med fördel göras några timmar innan/kvällen före den ska ätas. Servera med vispad grädde.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.