Pannbiff med gräddsås, stekt lök och lingon – underbara husmanskost!


IMG_2642

Hej och hallå på er!

Skönt med måndag va? Ny vecka! Kanske har du semester? Eller så kanske du räknar ner tills det är dags? Oavsett vilket så hoppas jag att du får en bra vecka!

Jag tänkte börja veckan med ett riktigt smaskigt recept. Här hemma är vi väldigt förtjusta i husmanskost och i förra veckan lagade vi dessa goda pannbiffar som vi serverade med lite kokt nypotatis, gräddsås, lite lingon och så självfallet stekt lök. Det är ju såå himla gott, och faktiskt inte alls svårt att göra. Alla i familjen gillar det, perfekt mat att njuta av när man umgås vid matbordet.

När jag gör mina pannbiffar steker jag dem oftast först i stekpanna och låter de sedan bli klara i ugnen på ganska låg värme, det gör dem saftiga och goda. (du kan också välja att låta dem puttra klart i såsen om du hellre vill det) Under tiden biffarna är i ugnen kan du i lugn och ro vispa ihop såsen, steka löken och koka potatisen. Vill du äta detta som LCHF:are  kan du enkelt göra detta genom att servera någon grönsak istället för potatisen och reda av såsen med exempelvis philadelphiaost istället för maizena. Utgå gärna från grundreceptet och krydda biffar och sås efter eget önskemål.

Vilken är din favorit inom husmanskost? Du hittar en del recept här på bloggen men till hösten blir det ännu mer av den varan då det är dags för långkok, gryta och mustiga soppor. Tipsa mig gärna om ditt bästa recept!

Pannbiff med gräddsås och stekt lök (4 personer)

800 gram färs (jag använde blandfärs)
1 ägg
0,5 dl grädde
1 riven gul lök
1 vitlöksklyfta (alternativt vitlökspulver efter tycke och smak)
1 msk kalvfond
Peppar och lite chilisås efter tycke och smak
Smör att steka biffarna i

Gräddsås

4 dl vispgrädde
Sky från biffarna (alternativt 2-3 msk kalvfond)
1 tsk soja
Salt och peppar

2-3 gula lökar
Smör

Lingon

Gör såhär;

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samman färsen med övriga ingredienser och arbeta ihop till en jämn smet. Forma till biffar och stek dem i smör i stekpanna tills de fått fin färg. Lägg i en ugnsform och låt dem stekas färdigt i ugnen, det tar ca 10-20 minuter beroende på hur stora du gjort dem. Skär och kika.

Stek löken i en stor klick smör tills den fått fin färg. Tillsätt eventuellt en nypa socker för karamelliserad känsla.

Vispa ihop gräddsåsen genom att blanda grädde, sky/fond, soja och övriga kryddor i en kastrull. Låt koka upp och småputtra under omrörning ett par minuter. Tillsätt därefter maizena/philadelphiaost och red till önskad konsistens.

Servera med lingonsylt/rårörda lingon och kokt potatis eller någon god grönsak.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *