Ljuvlig cheesecake med kolatopping och färska bär!


IMG_1815

Hej på er,

Vi hade gäster på besök igår och som vanligt brukar jag försöka passa på att baka ”lite extra” att båda bjuda på och skicka med gästerna lite hem… Det brukar alltid vara uppskattat och så slipper jag ha kvar en hel massa fika som ingen riktigt orkar äta upp.

Igår var det nog extra populärt med fika med sig hem, gårdagskvällens dessert blev nämligen en riktig höjdare!

Jag tycker cheesecake är supergott men eftersom att jag alltid brukar göra en fryst variant så var jag lite skeptisk till hur denna bakade kaka skulle vara. Maken var rätt för att det skulle vara likt ostkaka i konsistensen (som han absolut inte gillar ; ) ), men det var väldigt len! Bottnen av digestivekex var förstås härligt spröd och cheesecakesmeten med mild vaniljsmak smakade underbart! Jag toppade kakan med en superenkel kolatopping.

Som dekoration valde jag färska bär och det bröt av fint mot den söta kakan. Detta är definitivt en kaka du bör prova!

Jag använde en form med löstagbar botten så att det gick enkelt att lyfta ur kakan. Min är ca 26 cm i diameter.

Kolacheesecake (en form)

250 gram naturella digestivekex
120 gram smör

400 gram naturell philadelphiaost
1 3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk färskpressad citronsaft
2 ägg
1 msk maizena

2,5 dl vispgrädde
1,5 dl farinsocker
0,5 tsk vaniljsocker

Färska bär till dekoration

Gör såhär;

Sätt ugnen på 160 grader, jag använde inte varmluft. Mixa kexen fint. Smält smöret och låt det svalna något minut, blanda sedan detta med kexsmulorna till en smet. Tryck ut i formen och grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt svalna.

Vispa ihop smeten till själva cheesecaken – vispa först osten krämigt med elvisp. Tillsätt socker, vaniljsocker och citronsaft och vispa lite till. Rör därefter ner äggen – ett i taget – till en slät smet. Avsluta med att röra ner maizena och låt allt gå ihop till en slät smet. Häll smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna.

Koka ihop kolasåsen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Sänk därefter värmen till medelvärme och småkoka i ca 10 minuter, rör om då och då. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna någon minut. Häll den därefter över kakan och ställ in i kylen. Den kan med fördel stå över natten men några timmar går också fint.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *